Amsterdam info@maroomen.nl

Reportages & achtergrondverhalen

Door de jaren heen heb ik tal van artikelen geschreven, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van Ghanezen in de Bijlmer tot moslima’s die graag beroemd willen worden, van boeren die moeten stoppen met hun bedrijf vanwege de strenge regelgeving tot fanatieke vogelaars. Voor veel verhalen heb ik wekenlang onderzoek gedaan. Sommige zijn nog best actueel. Andere zijn historisch interessant: hoe was het toen, hoe zou het nu zijn. Mocht u willen citeren, graag de bron vermelden!

Islam, moslims, moslima’s

  • De eerste islamitische schoolklas – een reünie. Ze zaten op de allereerste islamitische basisschool. Wat waren hun ervaringen en hoe is het hun vergaan op de middelbare school en daarna? (Vrij Nederland mei 2005).
  • Het heimweehuwelijk. Een goede partij komt (nog) uit Turkije. Veel Turken en Marokkanen zoeken hun partner nog in het land van herkomst. Toch vinden steeds meer jongeren hun levensgezel in Nederland. Met hulp van dating sites.(Vrij Nederland mei 2004). Deze heeft zich inderdaad voortgezet, lees het artikel in de Volkskrant van 29/10/2014: Allochtoon vindt vaker partner in Nederland
  • De moslimomroep. Verzuiling op zijn islamitisch (Vrij Nederland, november 2003).

Onderwijs

  •  De schaduwschool. Steeds meer leerlingen komen terecht bij een toenemend aantal huiswerkinstituten. Het kost wat, maar dan heb je er als leraar of ouder ook geen omkijken meer naar. (Vrij Nederland, juni 2003)
  • Het verdriet van de leraar. Zelfs op knusse, ‘witte’  provinciescholen zijn veel leraren ziek of overspannen. Dat ligt niet aan de leerlingen, en niet aan het vak, zeggen ze. Hoe komt het dan dat het zo’n rommeltje is geworden?  Een portret van een scholengemeenschap. (Vrij Nederland, juni 2002). (Pdf zonder foto’s: Het verdriet van de leraar – zonder foto’s)

Familie / gezin / opvoeding

  • Eigen geluk eerst. Waarom steeds meer huwelijken op de klippen lopen (Vrij Nederland, mei 2003).

Vrouwen

  • Sterke vrouwenVroeger werden ze nagewezen, de vrouwen die alleen een kind opvoedden. Tegenwoordig heten ze bewust alleenstaande moeder, verdienen ze hun eigen geld en regelen ze zelf hun gezinsuitbreiding. (Vrij Nederland, februari 2002).
  • De vrouw van de (twintigste) eeuw. Honderd vooraanstaande Nederlanders stellen vast welke vrouwen in de twintigste eeuw het meest invloedrijk waren. (Historisch Nieuwsblad 1998).

Geschiedenis

  • Kigiilya wil naar huis. In het cultuurcentrum Humboldt Forum in Berlijn maakt een beroemd beeld van het Tanzaniaanse eiland Ukerewe deel uit van een tentoonstelling. Omdat het om een cultuurhistorisch zeer gevoelig beeld gaat, besloten de Duitse curatoren om niet het origineel op te stellen, maar een 3D-presentatie ervan. Het beeld zelf, Kigiilya, ligt veilig opgeborgen in de depots van het Ethnologisch Museum Berlijn. Waarom? Talengwa Kaseza Lukumbuzya, de koning van het Tanzaniaanse eiland Ukerewe, ging kijken. En ik mocht mee. (8 november 2023)
  • De lange schaduw van de slavernij – pdf zonder foto’s. Reportage geschreven met Jos Palm over hoe ’driehonderd jaar ondermijning van de eigenwaarde’ nog steeds haar sporen achterlaat. ‘Er is iets goed misgegaan in de slaventijd. En daar hebben Antillianen en Surinamers nu nog last van.’ (Vrij Nederland, eind juni 2001).
  • Nederlanders over hun nationaal verleden: De eigenliefde gaat tegenwoordig in een kritische jas. Nederlanders schamen zich voor het koloniale verleden en zijn trots op de waterwerken en de Gouden Eeuw. Eén derde van de bevolking is bereid voor het vaderland te sterven. Samen met EO-radio 1 hield Historisch Nieuwsblad zomer 2000 een onderzoek onder 503 Nederlanders naar hun waardering van het nationale verleden en naar hun verbondenheid met Nederland. (Historisch Nieuwsblad, augustus 2000).
  • Niet zeuren. De stille slachtoffers van de jappenkampen.In naam van de keizer werden ze geïnterneerd in jappenkampen, de ‘stille oorlogsslachtoffers’. Vlak na de oorlog deden zij er het zwijgen toe, en hun kinderen doen dat nog steeds. (De Groene Amsterdammer, mei 2000)
  • Beatrix moet maar met pensioen. Was er anno 2000 nog een draagvlak voor onze monarchie en voor Beatrix in het bijzonder? Een onderzoekje onder de Nederlandse bevolking (Historisch Nieuwsblad april 2000).
  • Het explosieve verleden van Turkije. Wat weten Turken in Nederland en in Turkije over hun geschiedenis? Hoe gaan ze met dat verleden om? (Historisch Nieuwsblad, december 1997).
  • ‘Een foto-album op geluidsband’. Radioprogramma OVT wint Zilveren Reissmicrofoon. Een portret (Historisch Nieuwsblad, mei 1997).
  • ‘Er vielen onnodig veel slachtoffers, vooral onder landarbeiders’ – Kees Slager over de watersnoodramp van veertig jaar geleden. (Samen met Jos Palm, Historisch Nieuwsblad, december 1992).

Natuur / platteland

  • Onrust in volkstuincomplex Amstelglorie. Het volkstuinencomplex heeft zijn wortels in de wederopbouw. Het is een collectief waar iedereen hard mee moet werken. Het Amsterdamse Amstelglorie wordt nu overspoeld door producten van de individuele samenleving. Alleenstaande moeders, yuppen en kunstenaars. Een portret. (Vrij Nederland, juli 2001. Pdf zonder foto’s: Onrust in volkstuincomplex Amstelglorie)

Geloof

  • ‘Bisschoppelijk mandement 1954 kwam als mosterd na de maaltijd’ (Historisch Nieuwsblad, juni 1994).
  • ‘God en de ramp’ – De watersnoodramp van 1953 een straf van God? (Samen met Jos Palm, Hervormd Nederland, 30 januari 1953).

Gezondheid

  • VN – Liever een kwakzalver. Over de ongecontroleerde opmars van de alternatieve genezer (Vrij Nederland, juli 2004) .

 Samenleving

  • Tweede Kamer pleit voor minder consumeren. Vlak voor de financiële crisis uitbrak, liet ik namens Genoeg onderzoek doen naar het koopgedrag van Tweede Kamerleden. Best grappig om te lezen wat toen de heersende opvattingen waren (Genoeg najaar 2008).

 Ghanezen in Nederland

  • Zijn Ghanezen wel geboren? Zonder deugdelijk geboortebewijs kun je in Nederland niet trouwen. Maar wat als er van jouw geboorte geen schriftelijk bewijs is, alleen maar een notitie op de muur?  (De Groene Amsterdammer, mei 1998).

Kunstenaars